Yürüyemiyorlar ama golf oynuyorlar

 

Şermin TERZİ
Yürüyemiyorlar ama golf oynuyorlar Türkiye Golf Federasyonu Başkanı Ahmet Ağaoğlu, "Çoğunluğu omurilik felçlisi olan engelliler, Almanya’dan getirttiğimiz özel sandalyelerle golf oynuyor" deyince hem çok şaşırdım, hem çok heyecanlandım. Gözümün önüne yürüyemeyen ama özel sandalyeleriyle iki ayağının üzerine doğrulup golf sopası (club) ile topa vuran engelliler geldi.
 

Golf oynamaları bir yana, unuttukları ayaklarının üzerinde durma duygusunu nasıl yaşadıklarını merak ettim. Türkiye Golf Federasyonu, engelliler golf takımı oluşturmak için tanesi 18 bin Euro’ya mál olan altı sandalyeyi Almanya’dan getirtti. Sadece bu özel sandalyelerin getirtmekle kalmadı ve engellileri evlerinden alıp antrenmanlara getiren, kolayca binip inilen özel bir minibüs dizayn ettirdi. Türkiye Engelliler Spor Yardım ve Eğitim Vakfı (TESYEV) ile işbirliği yapıldı. 60 engellinin golfe yatkınlığı, Alman Engelli Golf Milli Takımı’nın antrenörü tarafından test edildi ve içlerinden en kabiliyetli 9 kişi seçildi. Ahmet Ağaoğlu, daha önce golf oynamayı aklından bile geçirmeyen engellilerin, gelecek yıl turnuvalara katılıp derece bile alabileceğini

BU TECRÜBEYİ KAÇIRMAK İSTEMEDİM

Altı yıl önce, balkon demirinin kenarında otururken dengemi kaybedip düştüm. Tedavi sırasında, iki yıl sonra yüzde 100 yürüyebileceğimi söylediler. Ama dört ay sonra, "Bu kadar, daha fazlası yok" dediler. Bu fikre alışmak iki yılımı aldı.

Tüm günümü evde geçirirken, Omurilik Felçlileri Derneği’ne üye oldum ve el sanatları kursuna gitmeye başladım. Şimdi dernekte el sanatları öğretmeni olmak için uğraşıyorum. Golf seçmelerinden eve gelen bir telefonla haberim oldu.

Hiçbir şekilde yapamayacağımı düşünüyordum ama böyle bir tecrübeyi kaçırmak da istemedim. Beni seçeceklerinden hiç umudum yoktu, buna rağmen seçmelere katıldım. Kazandığımı öğrenince, bir şeyler başardığımı hissettim, kendime güvenim geldi. Ailem başlarda "Nasıl gidip geleceksin" diyerek çok karşı çıktı. Evim merdivenli ve merdivenlerden otura otura inebiliyorum.

İKİ AYAĞIM ÜZERİNDE DOĞRULMAK HER ŞEYDEN DAHA HEYECANLIYDI

Erdal Özdemir, 37 Omurilik Felçlileri Derneği Beykoz Şube Başkan Yardımcısı

12 yıl önce bir trafik kazası sonucu omurilik felçlisi oldum. Beş yıl hiç evden çıkmadım. Yaşadığım evde asansör yoktu ve benim cüssemde bir adamı kucakta indirip çıkarmak zorunda kalıyorlardı. Hayatımın bundan sonrasının böyle geçeceğini kabul ettiğimde giriş katında bir daireye taşındım. Evin tamamını kendime göre değiştirdim. Normal evlerde kapı genişlikleri 90 cm.’dir, ben bir metreye çıkardım. Lavabonun etrafında tekerlekli sandalyeyle manevra yapacak alanım yoktu, böyle bir alan açtırdım. Tekerlekli sandalyede, insanlara aşağıdan bakıyordum. Bu sandalyeler sayesinde ayağa kalktığımda duruş açım değişti, insanlara tepeden bakıyormuşum gibi hissettim. Ayağa kalktığımda denge sorunu yaşadım, metabolizmam değişti. İki ayağım üzerinde doğrulmak her şeyden daha heyecan vericiydi.



SOLAĞIM VE TEK ELİMLE OYNUYORUM

Tayfun Aksoy, 34

14 yıl önce askerde yüksekten düşüp omurilik felçlisi oldum. Yıllardır ayağa kalkmamıştım, bu sandalyeler sayesinde ayağa kalkınca bağırsaklarım, böbreklerim daha iyi çalıştı. Çünkü sürekli oturunca iç organlarımız da sıkışıyor. Engelliler Yıldız Milli Takımı’nda basketbol oynadım. Ama yaşım ilerledikçe hantallaştım ve basketbolu bıraktım. Golf yaşıma daha uygun. Golf oynayanlar normalde golf sopasını iki eliyle tutar ve vuruşu öyle yapar. Ben hem solağım, hem de bel hakimiyetim olmadığı için tek elimle atıyorum.

Serap Beşer 29 Omurilik Felçlileri Derneği Beykoz Şube Başkanı

BAŞLANGIÇTA ÇOK TEDİRGİNDİM

Hepimizin engel durumu farklı. Kimimiz hiç yürüyemiyor, kimimiz destekle ayağa kalkabiliyor ve birkaç adım atabiliyor. Ben sekiz yıl önce geçirdiğim bir trafik kazası sonucu omurilik felçlisi oldum. İki ayağımın üzerinde durarak golf oynayabileceğimi söylediklerinde çok tedirgin oldum. Seçmelere ısrarlar üzerine katıldım. Bu iş en çok ailemin hoşuna gitti. Herkes, bu halde nasıl golf oynadığımızı soruyor. Kimsenin aklına bizim golf oynayabileceğimiz gelmiyor, şaşırıyorlar.

ALMAN HOCA, DAHA ÖNCE OYNADIN MI DİYE SORDU

Mehmet Kazan 27 Türkiye Sakatlar Derneği İstanbul Şubesi Denetim Kurulu Üyesi

7 yaşımdan beri ortopedik felçliyim. İltihaplı romatizma ile başlayan hastalık sonucu engelli oldum. Bastonla yürüyebiliyorum. Seçmeler için eve telefon geldiğinde, bu iş nasıl olacak diye şaşırdım. Golf oynayacağımı tahayyül bile edemezdim. Ama seçmeler için gelen Alman hoca vuruşlarımı görünce, daha önce golf oynayıp oynamadığımı sordu. Oynamadım deyince, "Demek ki Türkler doğuştan golfçü" diyerek espri yaptı. Golf oynamayı çok sevdim, çok zevkli bir spor. Aynı zamanda İstanbul Belediyesi Ağaç AŞ’de muhasebeciyim. Şefim ve müdürüm haftada iki gün, antrenman için izin vermese buraya katılamazdım.

KENDİME GÜVENİM GELDİ

Mehmet Ordu, 44

Çocuk felci geçirdiğim için engelliyim. Kendimi bildim bileli böyleyim ve ayağa kalkmak gibi bir özentim yok. Sporu seviyorum. Aynı zamanda 10 yıldır İstanbul Engelliler Dostluk Kulübü’nde basketbol oynuyorum. Haftada iki kez basketbol, iki kez de golf antrenmanına gidiyorum. Golf kolay gibi gözüken ama zor bir spor. Golf oynarken kendime güvenim geldi. Sağlam insanlar kadar bir şeyler yapabiliyoruz, hatta belki fazlasını.

Ahmet Ağaoğlu Türkiye Golf Federasyonu Başkanı

ENGELLİ ALMAN GOLFÇÜYÜ GÖRDÜM TÜRKİYE’DE NEDEN YAPILMASIN DEDİM

Türkiye’deki engelli nüfusu 8,5 milyon kişi. Yani aşağı yukarı toplam nüfusun yüzde 15’ine tekabül ediyor. Kaba bir hesapla toplam lisanslı sporcu sayımızın yüzde 15 kadarının engelli sporcu olması gerekiyor. Engelli golfü özellikle Almanya’da çok yaygın. Avrupa’da 9 ülkede oynanıyor. İki yıl önce Alman Bedensel Engelliler Golf Milli Takımı’nın antrenörü bir turnuva için Antalya’ya gelmişti. Onun, turnuvaya katılması beni çok etkiledi ve engelli golfünü Türkiye’de başlatmak istedim. Federasyonlar, sportif başarı elde etme amacı taşısa da, yurt içinde ve dışında iyi dereceler elde etseler de, sosyal sorumluluk projelerinde mutlaka yer almalılar. Bu işe de bu sosyal sorumluluk çerçevesinde el attık. Alman takımının antrenörünü Türkiye’ye getirip 60 engellinin arasından seçme yapmasını istedik. Özellikle bir kadın ve bir erkek engelliyi o kadar başarılı buldu ki, önümüzdeki yıl turnuvalara katılabileceklerini, hatta derece alabileceklerini söyledi.

LAF OLSUN DİYE BAŞLADIM AMA ÇOK SEVDİM

İsmail Şenkal, 35, Omurilik Felçiler Derneği Beykoz Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi

20 yaşımda futbol oynarken sakatlandım. Bel ağrısı gibi başladı, ameliyatlar geçirdim. Ama yanlış yapılan ameliyatlar yüzünden belimde tümör oluşmuş. Lisanslı basketbolcuydum, yüzerdim ve tüplü dalış yapardım. Golf, dışardan bakınca bana hep sıkıcı gelirdi. Ama müthiş rahatlatıcı ve dinlendirici bir spor. Önceleri güce dayalı sporlar yapıyordum, golf ise tamamen teknik bir dal. İşin doğrusu laf olsun diye başladım ama sonra o kadar sevdim ki, önümüzdeki yıl yapılacak turnuvalara büyük bir şevkle hazırlanıyorum.